Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Do Norska za fascinující přírodou, dřevěnými kostely, na nákupy outdoorového oblečení i na výborné výborné fish& chips z tresky

Autor: Petra Dorčáková, Radynacestu.cz | Vydáno: 20. 9. 2024 | Přečteno: 14x
Téma: Fotoreportáž, Norsko

Mít na starosti zájezdy do Norska je zodpovědnost. Tuhle nádhernou zemi je totiž těžké vylíčit v celé její drsné kráse tak, aby to znělo uvěřitelně. Někde je prostě jednodušší vzít do ruky foťák a všechno vám nafotit. To udělala i specialistka na zájezdy do Skandinávie Petra Dorčáková na zájezdu To nejlepší ze západního Norska + OSLO a připravila pro vás autentickou fotoreportáž. 

U vodopádu v Národním parku RondaneU vodopádu v Národním parku Rondane

Naše týdenní putování po západním Norsku jsme odstartovali v Oslu, kde na nás čekal autobus Radynacestu, který nás v absolutním pohodlí provezl kusem Norska.

U ledovcového splazu BriksdalsbreenU ledovcového splazu Briksdalsbreen

Hned další den ráno jsme navštívili Vigelandův park, který je plný soch umělce Gustava Vigelanda. Ten sice v programu vůbec nebyl, ale jelikož bylo krásně, tak to byla bonusová zastávka, kterou jsme si moc užili. 

Odtud jsme pokračovali na poloostrov Bygdoy, kde se nachází několik zajímavých muzeí, především muzeum Fram a Kon Tiki. Jelikož bylo slunečné počasí a bylo mi líto ho strávit uvnitř, vyrazila jsem do muzea Norsk Folkemuseum - muzeum pod širým nebem, které nám umožňuje nahlédnout do běžného života norů a jejich životních podmínek od 16. století po současnost.

Nejvíce mě zaujal dřevěný kostel z Golu z roku 1200. Takových dřevěných kostelů je v Norsku pouze 28! Samotný poloostrov Bygdoy rozhodně stojí za návštěvu, při procházce po pobřeží se kocháme výhledy na Oslofjord a historické centrum Osla, které je naší další zastávkou.

Poloostrov Bygdoy je ideálním místem k odpočinku a návštěvě muzeíPoloostrov Bygdoy je ideálním místem k odpočinku a návštěvě muzeí

Nejdříve jsme si užili prohlídku radnice a to hlavně slavnostního sálu, kde se pravidelně předává Nobelova cena míru, a který je vyzdoben nádhernými malbami. Prošli jsme se hlavní třídou Karl Johans Gate, kde jsme spatřili Královský palác a budovu Parlamentu.

Pokračovali jsme promenádou pevnosti Akershus a v neposlední řadě jsme navštívili budovu Opery, která představuje ledovou kru nořící se do moře a dle mého názoru je to opravdu přesné přirovnání. Za mě je to nejpůsobivější stavba v Oslu a z vyhlídky nahoře je navíc krásný výhled. Během slunečných dnů zde najdete odpočívat spoustu místních i turistů.

Opera v Oslu představuje ledovou kru nořící se do mořeOpera v Oslu představuje ledovou kru nořící se do moře

Další den jsme zamířili na sever, projeli jsme kolem jezera Mjosa a zastavili v městečku Lillehammer, kde jsme navštívili skanzen Maihaugen. Zde se nachází okolo 170 staveb, které jsou rozprostřeny v hezkém prostředí mezi stromy a rybníčky.

Kromě starých dřevěných staveb jako další působivý sloupový dřevěný kostel, zde najdeme i novodobější exponáty. Prohlédnout si můžeme domy typické pro jednotlivé dekády 20. století. A obecně je to moc hezká procházka během které se ponoříte do norské historie.

Slavnostní sál radnice v Oslu je místem předávání Nobelovy ceny míruSlavnostní sál radnice v Oslu je místem předávání Nobelovy ceny míru

Cestou zastavujeme v městečku Dombas na jídlo a samozřejmě zde nechybí ani suvenýry. Nakoupit lze například salámy z losího a sobího masa a potěšit doma rodinu norskou ochutnávkou.

Další zastávkou byly Olympijské skokanské můstky. Cestou nahoru můžeme buď prověřit svou kondici na schodech nebo se svézt lanovkou a užít si hezký výhled, který se nám nahoře naskytne.

Dřevěný sloupový kostel ve skanzenu MaihaugenDřevěný sloupový kostel ve skanzenu Maihaugen

Ve skanzenu Maihaugen nahlédneme do života norůVe skanzenu Maihaugen nahlédneme do života norů

A pak už jsme zamířili do hotelu, který se nacházel u vstupu do Národního parku Rondane. Už za okny hotelu jsme se mohli kochat nádhernou přírodou s pasoucími se koňmi.

A do NP Rondane jsme vyrazili hned další den na procházku. Nenáročná trasa vedla podél řeky a celou cestu jsme si užívali výhledy na okolní vrcholky hor, peřeje řeky a dokonce nádherné vodopády.

Procházka Národním parkem Rondane s krásnými výhledyProcházka Národním parkem Rondane s krásnými výhledy

Ačkoliv se nám z té nádherné přírody nechtělo, byli jsme zvědaví na další zážitky a vydali jsme se do města Ålesund. Cesta vedla údolím Romsdalen, takže o výhledy nebyla nouze a cestu nám zkrátilo také poutavé povídání průvodkyně Vlaďky.V podvečer jsme se vydali na vyhlídku nad městem, stačilo překonat 418 schodů a mohli jsme si užít nádherný výhled na město a moře. V Ålesundu lze také ochutnat výborné fish& chips z tresky a údajně jsou ty nejlepší na světě, to je rozhodně nutné otestovat.

Pohled z vyhlídky na sluncem zalité město ÅlesundPohled z vyhlídky na sluncem zalité město Ålesund

Další den nás čekal skvělý zážitek v podobě Trolí stezky. Je to vskutku mistrovské inženýrské dílo, které překonává skoro 900 výškových metrů. V návštěvnickém centru nahoře se nachází několik exponovaných platforem, ze kterých je možné stezku shlédnout v celé své kráse.

Jízda Trolí stezkou je snem každého milovníka řízeníJízda Trolí stezkou je snem každého milovníka řízení

Vydáváme se dále ke stezce orlů, ze které se nám otevře nádherný výhled na Geirangerfjord, ten si užijeme hned z několika vyhlídek. Pro některé je samotná cesta adrenalinovým zážitkem. Ani dnes nebude chybět pohled na  několik vodopádů a zastávka v městečku Geiranger.

Fjord Geiranger je považován za nejkrásnější v NorskuFjord Geiranger je považován za nejkrásnější v Norsku

Jestli byl předchozí den ve znamení fjordů, tak ten následující je jednoznačně ve znamení ledovců. Prohlédneme si splazy největšího evropského pevninského ledovce Jostedalsbreen. K prvnímu z nich, splazu Brikdalsbreen, nás čeká nádherná procházka kolem vodopádu. Po cestě můžeme vidět ukazatele, jak se ledovec během let zmenšoval. Další splaz Boyabreen je přístupnější, ale neméně krásný.

Ledovcový splaz Boyabreen se každoročně zmenšujeLedovcový splaz Boyabreen se každoročně zmenšuje

Odtud nás čeká delší přejezd do Bergenu, který však přerušíme zastávkami ve městě Flam a u kaskádového vodopádu Tvindefossen.

Týden nám utekl jako voda a tak nám už zbývá pouze půldenní prohlídka Bergenu. Ráno vyjedeme zubačkou na vyhlídku Floyen, ze které si užije pohled na celý Bergen, dolů už vyrazíme pěšky a navštívíme nejstarší část Bryggen, staré dřevěné hanzovní domy z počátku 18. století, které jsou na seznamu UNESCO. Následuje čas na poslední nákupy. 

Bezkonkurenčně nejoblíbenějším suvenýrem je outdoorové oblečení, které je zde za opravdu dobrou cenu a nabídka je vskutku široká. Navíc je možné na letišti vyřídit vrácení daně a nákupu tak odolá málokdo.

Dřevěné hanzovní domy v Bergenu není možné vynechatDřevěné hanzovní domy v Bergenu není možné vynechat

Z vyhlídky nad městem je krásný výhled na BergenZ vyhlídky nad městem je krásný výhled na Bergen

Líbila se vám naše cesta? Na zájezd To nejlepší ze západního Norska + OSLO si můžete zajet i vy. My se tímto s Norskem loučíme a rozhodně odjíždíme navnaděni na další návštěvu, jelikož Norsko si získá opravdu každého. No a já už si brousím zuby na naši zájezdovou novinku Špicberky! 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024